Belvárosi, lakótelepi társasházak lakásainak energiatakarékos felújítása

Belvárosi, lakótelepi társasházi lakások energiatakarékos felújítása

Energetikai tanúsítási feladataink során javaslatot kell tennünk az adott ingatlan oly módon történő felújítására, hogy az megfeleljen a mai kor energetikai és műszaki követelményeinek. Ilyenek leginkább a homlokzati, padlás, pince hőszigetelések, a homlokzati nyílászárók cseréi, fűtéskorszerűsítések, használati meleg víz korszerűsítések, megújuló energiával történő fejlesztések.

Több esetben kaptunk már megkeresést az adott ingatlant eladó, vagy megvásárló ügyfeleinktől, hogy segítsünk megbecsülni, mibe is kerülne az általunk ajánlott felújítási munka, esetlegesen működjünk közre, vagy valósítsuk meg az általunk javasolt korszerűsítéseket. Ennek eredményeképpen indítottuk el az Energiatakarékos felújítási szolgáltatásunkat.

A felújítási munka minden esetben az energetikai számításokban javasolt műszaki tartalmak vizsgálatával, valamint az építtető anyagi lehetőségeinek vizsgálatával kezdődik. Legtöbb esetben részleges energetikai korszerűsítésekre kerül sor, mint pl. nyílászárók cseréje korszerű 76 mm-es 6 légkamrás PVC profilos, három rétegű argon töltetű, melegperemes, low-E bevonatos nyílászárókra, vagy homlokzatok, lábazatok, padlás vagy pincefödém utólagos hőszigetelésére polisztirol ( “Hungarocell” ), vagy kőzetgyapot hőszigetelő rendszerekkel, vagy központi fűtés kiépítésére kondenzációs gázkazánnal, vagy levegő-víz hőszivattyúval, legjobb esetben mindezek összességével.

Nyilván ezek sokszor a meglévő padlók, falak bontásával és/vagy megvésével járnak, ezért a szükséges burkolási, festési munkákat is meg tudjuk oldani.

Jellemző társasházi csomagok szoktak lenni:

  • régi kapcsolt geréb tokos ablakok bontása, új három rétegű üveges műanyag ablakok beépítése
  • lépcsőházi gerébtokos bejárati ajtó bontása, új 12 ponton záródó hőszigetelt acél biztonsági ajtó beépítése
  • jellemzően mivel egy-egy lakás korszerűsítése érdekében nem szigeteli le az egész társasház a homlokzatot, ezért javasolni szoktuk a belső oldali hőszigetelést Multipor rendszerrel. A belvárosi műemléki környezetben lévő “100 éves házak” esetében másra nincs is lehetőség.
  • Régi parapet konvektorok, cserépkályhák, HÉRA fűtőbetétek, hőtárolós kályhák, FÉG kazánok bontása, új központi fűtések kiépítése vagy kondenzációs gázkazán, vagy levegős hőszivattyú hőtermelővel, radiátoros vagy padlófűtéses hőleadókkal, thermosztatikus radiátor szelep szereléssel, vagy helyiség szintű hőmérsékletérzékelő és motoros szelep mozgatású vezérléssel.
  • Régi éjszakai vagy nappali árammal működő villanybojlerek, gázbojlerek, FÉG gázos átfolyós vízmelegítők, bontása, új átfolyós vagy tároló kondenzációs kazánra, vagy hőszivattyús bojlerre, hőszivattyú + indirekt tárolóra való csere.

Ezek a korszerűsítések mindamellett hogy komfort javulást idéznek elő ( nem lesz hideg a homlokzati fal mellett télen, nem fog “húzni a cúg” az ablakon át ), az épület/lakás üzemeltetése során is hosszú távú rezsicsökkenést ( nem kormányzati, hanem saját kezű ) idéznek elő. Valószínűleg azt mindenki belátja, hogy jobb egyszer hőszigetelésre költeni, mint minden évben gyógyszerre. Mindezek mellett az esztétikai javulásról még nem is beszéltünk.

Felújítási szolgáltatásunk keretében felvesszük a kapcsolatot megrendelőinkkel, megbeszéljük az igényeket, elképzeléseket, mérlegeljük közösen az anyagi lehetőségeket, majd közösen megtaláljuk azt a megvalósítható műszaki tartalmat, amivel nagy valósíznűséggel “bele lehet férni a beruházó pénztárcájába”. Ezt azért hangsúlyozzuk, mivel sajnálatos módon azt tapasztaljuk több projektünk óta, hogy a beruházók elképzeléseiben a felújítási munka lényegesen olcsóbban van elképzelve, mint azt a jelenlegi piaci viszonyok diktálják. Mindezek mellett törekszünk arra, hogy a legolcsóbb és legjobb műszaki tartalmat találjuk meg a Megbízóink számára, de az ingyen, ajándék kivitelezést még sajnos nem tudjuk mi sem megoldani. Bár törekszünk rá, hogy minél olcsóbb legyen.