Irodaépületek Fit Out jellegű energiatakarékos felújítása

Irodaépületek Fit-Out jellegű energiatakarékos felújítása, átalakítása

Az irodaépületek minden esetben összetettebb, magasabb komfort igényű épületek mint a korábban ismertetett lakó, ipari, mezőgazdasági épületek. A 2000-es évek és az uniós csatlakozás óta épült ilyen funkciójú épületek már rendelkeznek a majdnem megfelelő épületszerkezeti-épületgépészeti-épületvillamos kialakítással, a felújítással-korszerűsítéssel  elérhető megtakarítás ezeknél lényegesen kisebb volumenű mint egy rendszerváltás környékén vagy előtte épült, és azóta elhanyagolt épületnél. Nem mondható, hogy ezeknek a korszerűsítésére nincs szükség, de a jellemzően magántőke bevonásával megépült és magántőkével üzemeltett épületek jellemzően pályázati forrás nélkül is megoldják a korszerűsítéseket. Így ezen oldal célcsoportja szintén a rendszerváltás körül vagy előtte, zömében iparosított technológiával épült épületek pályázattal való korszerűsítésére lenne.

Ezek az épületek jellemzően lapostetős, vagy magastető kialakítással, maximum 10 cm padlás vagy tető hőszigeteléssel, maximum 5 cm homlokzat szigeteléssel, kapcsolt gerébtokos, tesschauer, vagy thermoplán üvegezésű SOFA ablakokkal – ajtókkal, rosszabb esetben hőhidas acél vagy alumínium tokszerkezetű síküveggel üvegezett függönyfalakkal, portálszerkezetekkel készültek.

Gépészeti rendszerüket tekintve hagyományos atmoszférikus gázkazánokkal lettek szerelve, jellemzően öntöttvas tagos radiátorokkal, vagy központi szabályozással, vagy teljesen szabályozatlanul. Meleg víz ellátó rendszerüket tekintve vagy központi gázkazánról cirkulációs hálózat lett kiépítve, vagy elszórtan elektromos helyi tárolókkal, vagy vízmelegítőkkel oldották meg a meleg víz termelés kérdését.

Elektromos oldalról a kézi on-off szabályozású ( egy pólusú, váltókapcsoló ) hagyományos fénycsöves lámpákkal, vagy Edison izzós búrás lámpák amik a világítást adják az épületben.

A mai kor technológiai és komfort elvárásainak megfelelve, ezen épületek korszerűsítésénél figyelmet kell fordítani az építészeti korszerűsítések, a fűtés és használati meleg víz korszerűsítések, világítás korszerűsítések mellett a szellőzés, szükség szerint komfort hűtés korszerűsítésére, vagy hiánya esetén kiépítésére. Részleteiben a Hírek menüpontban olvashat a lehetőségekről.

Ebben a feladatban a nagyságrendi volumeneket tekintve Beruházás előkészítői, Műszaki ellenőri feladatkörben tudunk és kívánunk részt venni az egyes projektekben. Korábbi munkáink során megismertük az ezen a területen jó minőségben dolgozó szakkivitelező vállalatokat, így az Építtető jobbkezeként hatékonyan tudunk részt venni a felújítási munkák Beruházás előkészítésében, egészen a Vállalkozási szerződés megkötéséig, melyről bővebben a Beruházás menü pontban olvashatnak, majd a Vállalkozási szerződés megkötését követően a Projekt műszaki ellenőrzésében, pénzügyi elszámolásában is részt tudunk venni, akár építészeti, akár gépészet, akár elektromos oldalról.

Mindezek után, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

A felújítási munka minden esetben az energetikai számításokban javasolt műszaki tartalmak vizsgálatával, valamint az építtető anyagi lehetőségeinek vizsgálatával kezdődik. Legtöbb esetben részleges energetikai korszerűsítésekre kerül sor, mint pl. nyílászárók cseréje korszerű 76 mm-es 6 légkamrás PVC profilos, három rétegű argon töltetű, melegperemes, low-E bevonatos nyílászárókra, vagy homlokzatok, lábazatok, padlás vagy pincefödém utólagos hőszigetelésére polisztirol ( “Hungarocell” ), vagy kőzetgyapot hőszigetelő rendszerekkel, vagy központi fűtés kiépítésére kondenzációs gázkazánnal, vagy levegő-víz hőszivattyúval, házközponti vagy távfűtés esetében az egyes lakások fogyasztásmérőinek kiépítésére és fűtési hálózat hőleadóinak és elosztó hálózatainak szabályozására korlátozódik,  legjobb esetben mindezek összességével valósul meg.

A beruházási terv és az energetikai tanúsítványok elkészítése után összeállítjuk a pályázati dokumentációt, ami a pályázati kérelemhez szükséges. Itt elkészülnek a szükséges árazatlan és árazott becsült értéket tartalmazó költségvetések, melyek a pályázati dokumentáció részeként támogatásra benyújtásra kerül a Támogató Szervezethez. A támogatás pozitív elbírálása, és a Támogatási Szerződés aláírása után lehet nekilátni a Kivitelezési Dokumentáció, és Ajánlatkérési Felhívás, Ajánlatkérési Dokumentáció, Szerződéstervezet elkészítésének. Mind ezekről részletesen írunk a Beruházás menü ponton belül.

Amennyiben elkészültek az előző pontban  leírt dokumentumok, azokat ki lehet küldeni az arra megfelelőnek tartott Szakkivitelező Fővállalkozó cégek részére, hogy adjanak ajánlatot a kivitelezésre. Ezekben is közreműködünk a Megrendelő képviseletében.

Az Ajánlatok beérkezését követően azokat megvizsgáljuk, elbíráljuk, szükség szerint hiány pótoltatjuk a szükséges elmaradt dokumentumokat, majd döntés előkészítésre átadjuk az Építtető részére. Építtető legjobb belátása szerint eldönti, melyik Ajánlattevő céggel szeretne szerződést kötni. Amennyiben megszületett a döntés, arról írásban értesítjük az Ajánlattevő cégeket. A kiválasztott céggel előkészítjük a szerződéskötést, majd Építtető megköti a kivitelezési szerződést Fővállalkozó kivitelezővel.

A Szerződéskötés után Építtető képviselőjeként ellenőrizzük a kivitelezés szakszerűségét, megnyitjuk, ellenőrizzük, és lezárjuk az Elektronikus Építési Naplót, kiadjuk a szükséges Teljesítés igazolásokat, ellenőrizzük a Megvalósulási dokumentációt, lebonyolítjuk a Műszaki átadás-átvételi eljárást, majd részt veszünk a Projekt pénzügyi elszámolásában is.

Utóellenőrzési időszakban részt veszünk, bonyolítjuk a szükséges garanciális bejárásokat, elvégeztetjük, ellenőrizzük az esetleges hibajavításokat.

Mindezek végeztével az Építtető egy komplex szolgáltatást kapott, a Beruházási terv elkészítésétől a Garanciális bejárások lezárásáig bezárólag. Munkánkat a Magyar Mérnöki Kamara tagja és nyilvántartottjaként végezzük, megfelelő szakmai felkészültséggel, felelősség biztosítással, teljeskörű ügyintézéssel.