Kiviteli tervek felülvizsgálata

A kiviteli tervek felülvizsgálata

Minden építési beruházás tervek alapján készül el. Lehet ez egy egyszerű 50-60 m2-es panellakás felújítása-átalakítása, egy új építésű családi ház építése, vagy egy kórházépület komplex energetikai felújítása is. Mindegyikhez kell terv, mert a terv határozza meg azt, mit kell elvégeznie a kivitelezőnek. A feladat bonyolultságától függően megkülönböztetünk koncepció vagy vázlatterveket, engedélyes terveket, és kiviteli terveket.

Egy lakás felújításához elegendő lehet vázlattervet készíteni, amennyiben tartószerkezeti, vagy gáz hálózati, villamos teljesítmény bővítési feladat nincs a műszaki tartalomban.

Egy új építésű családi házhoz már kell az újonnan “bejelentési tervnek” elkeresztelt engedélyes terv, ami már kicsit komplexebb, építészeti, statikai, gépészeti, villamossági terveket is tartalmazó de nem részleteiben kidolgozott tervcsomag.

Egy kórház, vagy közintézmény energetikai korszerűsítési munkáihoz már kiviteli terv szintű terveket kell készíttetni, mert annyira komplex a feladat, hogy részletesen meg kell tervezni minden munkafolyamatot, csomópontokat, gépészeti és elektromos teljesítményigényeket, az azokat biztosítani tudó berendezéseket, vezetékeket, szabályzó egységeket, stb.

Megrendelői szemmel nézve azt mondaná az ember, hogy “Oké, rendben van ez, de már egyszer kifizettem egy rakás pénzt a tervező(k)nek, miért kell még ezt felülvizsgálni?” A kérdés jogos. A 2018-as felgyorsult építőipari tempóban a hatékony és szakszerű munka legnagyobb ellensége az idő. Az idő nem csak a kivitelezők, hanem gyakran már a tervezők ellen is dolgozik. Hiszen jogos elvárás pl. egy panellakást megvásárló, és azt felújítani szándékozó magánszemélytől, vagy egy új családi házat építő két-három gyerekes szülőpártól, hogy minél hamarabb beköltözzenek a megálmodott lakásba, házba, azt mihamarabb birtokba vegyék. Vagy hogy egy kórházban a betegellátás minél hamarabb zavartalanul tovább működhessen. Általában a rendelkezésre álló idő mindig kevesebb mint ami a szakszerű tervezéshez és/vagy kivitelezéshez szükséges. Sokszor már nincs idő az építész-statikai-gépész-villamos terveket összefésülni, a tervek közötti ellentmondásokat felderíteni, kijavítani, mert már kezdeni kell a kivitelezést, és le kell adni a terveket. Ilyenkor a tervekben benne maradnak az ellentmondások, esetlegesen hibák, amik ha a kivitelezés során derülnek ki, már sokkal drágábban javíthatók ki, vagy esetlegesen nem is javíthatók, mintha azt még a kivitelezés előtt észrevették volna, javították/javíttatták volna a tervezőkkel.

Ebben a munkafázisban a tervezés és a kivitelezés közötti műszaki előkészítésnek azt a feladatát végezzük el, ami ezeknek a rejtett hibáknak, anomáliáknak a felderítését célozza, továbbá ellenőrizzük, hogy egyáltalán kivitelezés technológiailag megvalósítható-e az, amit a tervező megálmodott. Ezzel a munkafázissal nagyon sok későbbi kényelmetlenséget, problémát lehet megelőzni, és nem utolsó sorban rengeteg pénzt meg lehet spórolni, akár a beruházó, akár a kivitelező szemszögéből nézve is.