Otthon Melege Program, VEKOP, GINOP pályázatok

Otthon Melege Program, VEKOP és GINOP pályázatok

Magyarország Kormánya az Európai Uniós források felhasználásáról hozott rendeleteiben lehetőséget adott Épületenergetikai korszerűsítéseket megvalósítani uniós források bevonásával. Jellemzően két féle támogatást különböztetünk meg, a vissza nem térítendő, és a visszatérítendő támogatások rendszerét.

Otthon Melege Program: jellemzően 40% vissza nem térítendő támogatást tartalmazó lakóépületek korszerűsítésére kiírt pályázatok. Támogatást bonyolító szervezet az NFSI ( Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Iroda ), a támogatást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyósítja. Általánosságban családi vagy társasházi energiamegtakarítást célzó pályázatokat szoktak közzétenni, melyekben 4  projektelemből lehet választani:

  • nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése
  • homlokzatok és/vagy padlásfödém és/vagy pincefödém utólagos hőszigetelése
  • fűtési és/vagy használati meleg víz ellátó rendszerek korszerűsítése
  • megújuló energiát hasznosító berendezések kiépítése

Az adott pályázattól függően vagy komplex vagy részleges korszerűsítésekre lehet pályázni. Az elnyerhető támogatás a beruházás költségvetésének maximum 40%-a szokott lenni. 2018-as alprogramok indításáról mg nem született döntés, amennyiben megjelennek az újabb források, azokat ezen a felületen azonnal megjelenítjük. A korábbi pályázatok beadása, elbírálása már lezárult.

VEKOP pályázatok: a Közép-Magyarországi régióra kiírt pályázatok rendszere, nevéből is látható, Versenyképes Középmagyarországért Operatív Program. A pályázati konstrukcióban a közép-magyarországi régióban lévő lakó és nem lakó épületekkel lehet pályázni, jellemzően visszatérítendő kamattámogatott hitelek formájában. A támogatás ebben a konstrukcióban a kamat 0%-ában rejlik, viszont a felvett fejlesztési hiteleket vissza kell fizetni teljes mértékben. Általánosságban a projekt költségvetésének 90%-áig biztosítanak a programok hitelt, vagyis 10% önerővel kell rendelkeznie a pályázónak. A 2018-as programokból ajánljuk a pályázók figyelmébe a következőt:

  • VEKOP-5.2.1-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel ( https://www.palyazat.gov.hu/vekop-521-17-lakpletek-energiahatkonysgnak-s-megjul-energia-felhasznlsnak-nvelst-clz-hitel )

Ezt a konstrukciót inkább társasházak komplex felújítására találták ki, így a Társasházi Közös képviseletek figyelmébe ajánlanánk.

GINOP pályázatok: jellemzően a vállalkozások, cégek energiahatékonysági fejlesztéseire kiírt pályázatok. Hőszivattyú, napelem, napkollektor megvalósítását célzó programok, általában 50% vissza nem térítendő támogatást jelentenek. A 2018-as programokból ajánljuk a pályázók figyelmébe a következőt:

  • GINOP-4.1.2-18 Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása ( https://www.palyazat.gov.hu/ginop-412-18-megjul-energia-hasznlatval-megvalsul-pletenergetikai-fejlesztsek-tmogatsa )

Ezt a konstrukciót magas villamos energia, vagy technológiai hűtés/fűtés felhasználását alkalmazó jellemzően ipari-mezőgazdasági gyártási-feldolgozási tevékenységű vállalatok részére ajánljuk.

Amennyiben felkeltette valamelyik pályázati konstrukció a figyelmét, és szándékában áll pályázni az adott felhívásoknak megfelelve, az energetikai munkarész elkészítésében állunk rendelkezésére. Tapasztalt pályázatíró partnercégeinket tudjuk ajánlani a sikeres pályázat beadásához is.